kormokhali.com
Job Information Blog site in Bangladesh

Rupali Bank Exam Question Solution 2019 – www.rupalibank.org

6

Rupali Bank Limited Exam Question Solution Questions with full Solve 2019 www.rupalibank.org are published . Rupali Bank question solution for the post of Officer available at www.kormokhali.com. Repali bank mcq question solution with This exam was held on 09 March 2019. In this post I will give you full solution of question Lets` check below this Rupali Bank Ltd Job Exam Question with solution.

Rupali Bank Limited Exam Question Solution

Most of the job finder many times fined Rupali Bank Ltd Questions in Google. If you also want to get Question Solution Rupali Bank Limited in Bd keep reading below carefully this short information

Exam Summary :

Organization : Rupali Bank Limited
Post Name: Officer (Officer)
Exam has held: 09/03/2018
Question & Answer with more information see below :

Rupali Bank Limited Exam Question Solution

Question Solve 2019

# Bangla :

Related Posts
1 of 32

১. ‘লুব্ধ’ শব্দের অর্থ?
ক. লোলুপ
২. নিচের সমাসবদ্ধ শব্দ হলো-
গ. প্রবৃত্তি
৩. ‘হু হু করে বায়ু ফেলিছে সতত দীর্ঘশ্বাস’ বলতে বোঝানো হয়েছে-
ক. অনিশ্চয়তা
৪. নিচের যে শব্দটিকে শাব্দিক অপপ্রয়োগ বলে বিবেচনা করা যায় –
খ. অশ্রুজল
৫. নিচের যেটি ফুলের নাম নয়-
খ.কবরী
৬. ‘কারবালা ও শহরনামা’ কাব্যগ্রন্থটির রচিয়তা-
গ. আব্দুল হাকিম
৭. আরবী উৎস থেকে আত্তীকৃত এবং প্রশাসনিক ও সাংস্কৃতিক ক্ষেত্রে ব্যবহৃত শব্দ হলো-
ক. রায়

৮. ‘সুষমা’ শব্দে যে নিয়মে ‘ষ’ বসে –
ঘ. ‘উ’ কারান্ত উপসর্গ পূর্বে আছে বলে
৯. ‘সুড়ঙ্গ’ নাটকটির রচয়িতা-
ক. সৈয়দ ওয়ালীউল্লাহ
১০.পল্লী সাহিত্যের অত্যন্ত গুরুত্বপূর্ণ বৈশিষ্ট্য হলো-
গ. তত্ত্বের সচেতন প্রয়োগ
১১. ‘Insomnia’ শব্দটির বাংলা পরিভাষিক রুপ হলো-
গ. অনিদ্রা
১২. ড. মুহম্মদ শহীদুল্লাহর মতে বাংলাভাষা যে প্রাকৃ্ত রুপ থেকে এসেছে-
গ. গৌড়ী
১৩. ‘সেই সুমধুর স্তব্দ দুপুর, পাঠশালা পলায়ন’- স্ফীত হরফে লেখা অংশ যে কারকের উদাহরণ?
গ. অপাদান কারক
১৪. নিচের যেটি অনূদিত কবিতার দৃষ্টান্ত-
খ. জীবন সঙ্গীত
১৫. ‘A golden key can open any door’ – প্রবাদটির অর্থ
ক. টাকায় বাঘের দুধ মেলে
১৬. প্রমিত বানানে লেখা শব্দটি হলো-
খ. আয়ত্তীকরণ
.

#English

17.Select the pair in the following which is set in opposition Answer >>Divine -infernal
18. In the time of danger we should try to take the bull by the horns
Answer >>>Deal the situation decisively
19.The art of cultivating and managing gardens is called
Answer: Horticulture
20.A gentle man should be true___ his words.
Answer : to
21.A fourteen-line poem is called
Answer : Sonnet
22. A disease affecting many persons at the same time and same place is called
Answer : Epidemic
23.He letter ( fuelled) my doubts
Answer : Increase
24.The 19th century was the hey-day of the renaissance in Bengal.
Answer : Peak point
25. To make headway is to
Answer : Make progress

26. This method is not wrong; but there may be more – method than this.
Answer : Effective
27. The closest meaning of the word ( bizarre)
Answer : Peculiar
28. He was succeeded by dint ____ his hard labour.
Answer : Of
29. Make passive : They said he is a good candidate
Answer : He was said to be a good candidate.
30.Narration : The captain says ” company move forward ”
Answer : The captain commands the company to move forward.
31. His stars are now in the ascendant.
Answer : এখন তার একাদশে বৃহস্পতি
32. Tagore’s birthday was_____ with songs and recitation.
Answer : Celebrated.
.

#Mathematics

33. A. 1
34. A. 60
35. B. 2
36. A. Saturday
37. B. triangles of equal area
38. B. 40
39. B. a-b<c
40. B. 2y=2x-6
41. C. 2√14 cm²
42. A. 2,3
43. C. -3
44. C. 3/8
45. C. 2πr²
46. D. ±54
47. D. (x²-1)/2x
48. D. 6
49. C. 820
50. B. 536
51. C. 2
52. C. 200
53. A. 1
54. D. 130
55. D. 12
56. B. 30
.

#Computer & #General_Knowledge:

57. Pascal
58. System Disk
59.Data
60. Indentation (Line spacing)
61. equal
62.Pull down
63. Pointing Device
64.Repetar
65. money laundering
66.Africa
67. Tanzania
68. Norway
69. Chris Gayle
70. Maria Sharapova
71. Cristioano Ronaldo
72. Sophia
73. Muktifouz stategy
74. 4 lines
75. 4lac 266 crore
76. 54
77. 6th march
78. Aporajita
79. Anga
80. Naripoksha

Rupali Bank Limited Exam Question Solve 2018 in a easy Ways on Your Hand. Rupali Bank Limited Questions Solve 2018.

Comments
Loading...