kormokhali.com
Job Information Blog site in Bangladesh

Pubali Bank Exam Question Solution 2019 – www.pubalibangla.com

45

Pubali Bank Exam Question Solution 2019 www.pubalibangla.com has been found my website. 15th February 2019 Pubali Bank held Exam & We are collect Pubali Bank Exam Question Solution Full Exam Question Solve. Question Test Exam held and Every Candidate searching for Pubali Bank MCQ Question Solve in 2019. Most of the job finder many times fined BD Pubali Bank Full Question Solution in Online & you also want to get a jobs keep reading below carefully here.

Pubali Bank Exam Question Solution 2019

Pubali Bank question solution with full Answer for the new post. You have to visit there official website. You can also download BD Pubali Bank Question Solve 2019. Every time google update new Job vacancy & we try to all category Job post such as Gov Jobs, Bank Jobs, Ngo Jobs, Company Jobs etc. If you also want to get Pubali Bank Full Question Solution in Bangladesh keep see image & reading below notice carefully this short information.

Are you fine Pubali Bank Question Solve Notice? We also published every day new job circular, Exam date, Admit Card download, Question solution, Viva date etc. Question Solution link for Pubali Bank Written Exam Notice board.

Exam Date: 15 February 2019
Exam Time: 10.00 AM to 11:00 AM

MCQ Exam Summary :
Exam Question type: MCQ
Question Solution is given bellow:
Total Vacancy was: 500

Solution:

English Part Solution:

Fill in the Gap :

1. A good judge never jumps — he conclusion. Ans: at

2. The mother was anxious ——– the safety of her son. Ans: about

3. Give an example pertinent ______ the case. Ans: to
4. It is not always easy to sympathies —–an unfortunate man. Ans: with

5. It is dangerous to intrude …………………. the enemy camp. Ans: into

Pubali Bank MCQ Question Solve

Misspelled word (Question was wrong)

6. Perimeter

7. Feasible

8. Habits

9. Navigation

10. Suggest

Synonyms:

11. Flux-change

12. Copious- abundant

13. knotty-difficult

14. glib-flattering

Opposite word:

15. Curb-restriction

16. Autonomous-dependent

17. Abysmal-beneath

18. Feral-tame

19. Abstinence-Indulgence

20. Intimate-Distance

One Word substitution:

21. Stage of growth between boyhood and youth. Ans: Adolescence

22. One who eats everything. Ans: Omnivorous

23. One who conceals his identity as a writer under an assumed pen name. Ans: Pseudonym

24. An organ of body cut off by surgery. Ans: Amputation

25. A person who looks at the dark side of everything. Ans: Pessimist

বাংলা অংশ সমাধানঃ

২৬. শিউলিমালা লিখেছেন- কাজী নজরুল

২৭. না পড়ে পন্ডিত” অর্থ- ডিগ্রী বিহীন পন্ডিত

২৮. শব্দের বাংলা পরিভাষা- আনুতোষিক

২৯. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ- ত্রুটি

৩০. দিবারাত্রির কাব্য একটি- উপন্যাস

৩১. জলের রেখা, খলে এর বিপরীত – অর্থ- ক্ষণস্থায়ী

৩২. নিচের কোন বিপরীত শব্দ জোর অশুদ্ধ- আবাশ্যিক- আংশিক

৩৩. কড়চা কি- শ্রী চৈতন্যদেবের জীবনী গ্রন্থ

৩৪. বিষাদ সিন্ধু কোন সমাস- রূপক কর্মধারয়

৩৫. যতদিন রবে পদ্মা মেঘনা যমুনা বহমান ততদিন রবে কীর্তি তোমার শেখ মুজিবুর রহমান- অন্নদাশঙ্কর রায়

৩৬. নিচের কোনটি কন্যা শব্দের সমার্থক- আত্মজা

Pubali Bank MCQ Exam Question Solution

৩৭. গায়ে পড়া শব্দটির বাগধারা- অযাচিত

৩৮. নিচের কোনটি তৎসম শব্দ- বঙ্কিম

৩৯. ঐহিক শব্দের বিপরীত শব্দ- পারত্রিক

৪০. নিচের কোনটি নিত্য স্ত্রীবাচক শব্দ- বিধবা

 

৪১. ডানায় ভর দিয়ে চলা অর্থ- শূন্যেলোকে ভাসা

৪২. মানিন শব্দের স্ত্রীবাচক শব্দ- মানিনী

৪৩. কোন পুরুষবাচক- নারী বাচক শব্দ জট অশুদ্ধ- ভাই- বোনাই

৪৪. উপাচার্য শব্দটি কোন উপসর্গ- সংস্কৃত বা তাৎসম

৪৫. উজানের কৈ “ বাগধারার অর্থ- সহজলভ্য

Related Posts
1 of 8

৪৬. নিচের কোন বিপরীত শব্দযুগল শুদ্ধ নয়- উত্তম- মধ্যম

৪৭. ভাষার মৌলিক অংশ নয় কোনটি- ছন্দ

৪৮. উৎকর্ষ শব্দটির বিপরীত শব্দ কোনটি- অপকর্ষ

৪৯. নিচের কোনটি খাঁটি বাংলা উপসর্গ- ইতিহাস

৫০. মনীষা শব্দের শুদ্ধ উচ্চারণ কোনটি- মোনিশা

Math Part Solution:

51. 17

52. 7/8

53. 27

54. 5

55. 7:15

56. 100

57. 0.8

58. 3

59. 698

60. 20

61. 176

62. 252

63. 978626

64. 0.005

65. 24

66. 21.6 KM

67. 11080

68. 297.801

69. 2

70. 4

71. 8388.80

72. 36

73. 82 KM

74. 1

75. 17:3

General Knowledge Solution:

76. UNESCO was established in–? Ans: 1945 ( 16 November)

77. The total number of member of UN secretary council? Ans: 15 (5 permanent members and 10 non permanent)

78. Which country will host the 2019 Cricket World cup? Ans: England and Wales
79. When the Bangabandhu Satellite-1 launched successfully into the space? Ans: May 12, 2018

80. What are the average life expectancy in Bangladesh? Ans: 72

81. Which sector has the highest GDP contribution of Bangladesh? Ans:Service

82. Which one is known as Mangrove forest in Bangladesh? Ans: Sundarbans

83. Which one is the smallest district in bangladesh in term of land area? Ans: Narayanganj

84. When was the constitution of bangladesh adopted? Ans: 4 November 1972

85. What is the ratio of length and breadth of Bangladesh national flag? Ans: 10:6

86. According to CERB, what is the rank of Bangladesh Economy among the largest economy in the world? Ans: 41

87. Which one is the natural satellite of earth? Ans: Moon

88. Who invented the computer mouse? Ans: Douglas Engelbart

89. Which is known as the land of rising sun? Ans: Japan

90. When is human rights day observed? Ans: December 10

91. Who is popularly known as Ghandhi of Srilanka? Ans: A.T. Ariyaratne

92. How many stripes are on the American flag? Ans: 13

93. Who was the first governor of Bangladesh Bank? Ans: ANM Hamidullah

94. DPI stands for? Ans: Dots Per Inch

95. WWW stands for? Ans: World Wide Web

96. Who is the father of modern computer? Ans: Alan Turing

97. What is the GDP per capita of Bangladesh in USD? 1751

Pubali Bank MC Question Solution

98. Nobel prize in economics 2018? Ans: Paul Romer And William Nordhaus

99. What is the name of currency of Myanmar? Ans: kyat

100. The Padma Bridge will has a total—-spans. Ans: 41

Pubali Bank Exam Question Solution

Pubali Bank Full Question Solution for the new post. Pubali Bank Exam Question Solution & You have to visit there official website. You can also download Pubali Bank Jobs Circular Apply Form here. If you want to Correction your Pubali Bank bd Question For here. For next update about Exam Question Solve, Pubali Bank Question solve, Exam notice, gov Exam Result, Bank Notice, Exam result etc stay with us.

Comments
Loading...